Tokaji és Szamorodni
Az aszúszem „a természet ajándéka Hegyaljának” többlépcsős mikrobiológiai folyamat eredménye a szőlőfürtön. Szeptember végén a szőlő biológiai érése fázisában 20-5 mm csapadék hatására a szőlő bogyóhéja elvékonyul amit a botrytis cinerea nevű szürke nemespenész megfertőz.
A szürke penész gombafonalainak milliárdjai átszövik a szőlőszemet, majd elpárologtatják belőle a víz jelentős részét. A napsütés hatására betöppedt, magas cukortartalmú, rendkívül értékes aszúszeme képződik, melyet szüretkor féltve, külön szemként válogatunk ki.
A Tokaji Eszencia páratlan illat és ízgazdagságával, az összegyűjtött válogatott aszúszemekből saját súlyánál fogva lecsepegő nektárból származó magas cukortartalmával, érlelés során nyert harmóniájával, megfoghatatlan gyógyhatásával a világ legtermészetesebb biotermékeinek egyike. Ez a különlegesség rendkívül magas cukortartalmának köszönhetően nehezen erjed és csak néhány fok alkoholkoncentrációt ér el. Ajánljuk: áldott ünnepi alkalmakra.
A Szamorodni annyit jelent: „ahogy született”. Szüretkor az aszúszemeket és ép szőlőszemeket tartalmazó fürtöket válogatással szüreteljük és dolgozzuk fel. Minőségét, száraz vagy édes jellegét az aszúsodott szemek aránya határozza meg. A Szamorodnit étkezés előtt is, az Aszúborokat étkezés után vagy önálló desszertborként, enyhén hűtve 10-12°C-on javasolt fogyasztani.
A tokaji bor egyedülálló, utánozhatatlan hungarikum.